Historia

Vår historia börjar 2005, då vi övertog verksamheten i Montessoriförskolan Kristallen i Alafors från Ingela Thorsson. Hon hade startat verksamheten 1994. Efter viss om- och utbyggnad av lokalerna kunde vi öppna en avdelning för små barn (1-3 år) och en avdelning för stora barn (3-5 år) i augusti 2005.

Idégivare till konceptet med montessoripedagogik och uteverksamhet kom från Kerstin Lozani Gerdhem, som var med och drev uppstarten av verksamheten. I Kerstins idé fanns även ett tredje ben, nämligen kultur (teater, konst m m). Företagets initiala namn var därför Kulturmontessori Väst AB. Efter ett tag beslutade Kerstin sig för att återvända till Skåne och drog sig därför ur verksamheten sommaren 2006. Efter det har Evalena Enberg och Lennart Johansson ägt och drivit verksamheten fram till sommaren 2013, då den togs över av Maria och Magnus Olsson.

Sommaren 2006 fick vi en förfrågan från Kungälvs Kommun om vi var intresserade att starta en förskola där. Det resulterade så småningom i att vi startade verksamhet i Ullstorp, en nybyggd stadsdel i norra Kungälv. Sverigehuset, som var en av de intressenter som byggde bostäder i Ullstorp, tog sig an arbetet att bygga en förskola för vår verksamhet. Senare har fastigheten sålts till Privatbostäder i Stenungsund, som numera äger och hyr ut lokalerna till Kungälvs Kommun och oss.
Huset var färdigbyggt i december 2007 och vi kunde ta det i bruk 1 januari 2008, då med två avdelningar för små barn och två avdelningar för stora barn, sammanlagt ca. 72 platser.

Under hösten 2007 startade verksamheten i Ullstorp i den s k Svarta ladan. Det är en gemensamhetslokal för området, som vi fick hyra under hösten 2007 tills våra egna lokaler stod klara. Behovet av barnomsorg var stort i Ullstorp, där flera hundra familjer just flyttat in i det nybyggda området. I Svarta ladan startade vi med en avdelning för små och en avdelning för stora barn, totalt 30 barn.

Den tredje förskolan kom till genom att vi kontaktades av några föräldrar, som var med och drev en öppen förskola i Harestads gamla skola. De hade funderingar på att starta en förskola och efter vissa diskussioner bad de oss att starta verksamheten. Tillsammans med Kungälvs Kommun planerade vi och gjorde vissa ombyggnader av lokalerna och sedan kunde verksamheten starta i januari 2009 med en avdelning för små barn och en avdelning för stora barn.

Vi startade sedan upp en förskola i Lödöse, Atlantis.

Sommaren 2017 köpte vi upp förskolan Klurifax i Hörby, Skåne. I januari 2018 öppnade vi även upp en helt ny avdelning på Viktoriagatan i Hörby.

Efter väldigt olyckliga beslut från kommunen för oss och vår personal, kunde vi inte bedriva vår verksamhet i Ullstorp vidare från sommaren 2018.

Januari 2020 öppnades en helt ny förskola upp i Höör, Skåne – Vitsippans Förskola.

Idag har vi totalt ca 200 barn och drygt 50 anställda i vår verksamhet.

Förskoleinformation

Kristallen, Alafors

Kalendarium
Förskoleinformation
Hitta hit
Kontakt

Harestad, Kungälv

Kalendarium
Förskoleinformation
Hitta hit
Kontakt

Atlantis, Lödöse

Hörby

Färgelanda